Ragu bolognese


Ador mancarea italiana, in special pastele de toate felurile si in special cu Ragu, fie el de carne, de legume, de peste sau bolognese ca si cel de fata. Este un sos de carne foarte aromat, consistent, din care nu trebuie sa lipseasca ceapa, morcovul, telina si patrunjelul, toate taiate foarte marunt si lasate sa interactioneze si sa se indragosteasca de carne cam 3 ore la foc mic. Musai acoperite. Pentru ca e necesar atat de mult timp ca sa-l gatiti, va recomand sa faceti ca si mine, adica sa gatiti mai mult si apoi il puteti pastra aprox. o sapt la rece in frigider sau il puteti congela in recipiente pentru congelator. In acest fel il puteti conserva pana la 3 luni.(oricm nu rezista nemancat mai mult de o saptamana). 
Puteti imbina acest minunat sos cu paste proaspete ( spaghetti, linguine, tagliatele etc.), il puteti folosi pentru a face faimoasa lasagna sau impreuna cu pastele cu umpluturi (tortellini). 

Iata de ce aveti nevoie: 

ulei de masline  - 2-3 linguri
aprox. 500 gr carne de vita sau amestec
1 ceapa
2 morcovi potriviti
1 tija telina verde ( apio)
1/2 pahar vin rosu ( + 1 pahar cu vin pentru degustat in cele 3 ore de asteptare)
2 lingurite pasta de tomate
750 ml passata di pomodoro sau suc de rosii sau rosii proaspete
sare si piper dupa gust
1 lingurita de zahar
busuioc verde si patrunjel verde cat va place

  1. Se curata legumele dupa care se taie marunt. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si cand e fierbinte cat trebuie se pune ceapa la calit. Cand ceapa devine translucida si se inmoaie putin, adaugam morcovul taiat si el cubulete, apoi telina. Daca doriti puteti adauga si putin ardei gras, unora le place. 
  2. Dupa 3 minute se adauga carnea si o lasati sa se desfaca amestecand din cand in cand. Mai ales daca folositi carne de vita, o sa vedeti ca se desface ca in niste graunte si sa face foarte maruntica. Atunci e momentul sa adaugati jumatatea de pahar de vin si sa o imbatati. Lasati vinul sa-si faca treaba pana se evapora si apoi adaugati cele doua lingurite de pasta de tomate. 
  3. Adaugati si sucul de rosii, sau rosiile proapete, bineinteles tocate in prealabil, adaugati si sare si piper, o lingurita de zahar ca sa taie aciditatea rosiilor, ii puneti capacul si pentru 3 ore il lasati sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand. Va racomand ca in momentul in care amestecati, mai ales spre sfarsitul prepararii, sa trageti cratita de pe foc ca sa nu va pictati peretii si hainele :) 
  4. Spre sfarsit gustati de sare, adaugati patrunjelul tocat marunt si frunzele de busuioc intregi. Nu multe, cat sa va placa sau puteti elimina una dintre ele, eu de exemplu folosesc doar busuioc. Stingeti focul si il mai lasati cateva minute ca sa se amestece aromele. Apoi este gata de servit. 

Sunt persoane care il prefera cu putin usturoi, sau cu ardei gras sau folosesc in loc de rosii proaspete rosii din conserva. Important este sa fie pe gustul vostru si sa fiti fericiti cand va asezati la masa. 

Pofta buna! 



Comentarii

Postări populare