Tort vegan de ciocolata





           Cand zici tort vegan sau prajitura de post nimeni nu se gandeste ca ar putea gusta de fapt o minunatie, exceptandu-i pe cei care deja au avut curaj sa incerce asa ceva si s-au convins pe limba lor ca lipsa oualor a untului si a laptelui nu stirbesc cu nimic din gustul, cremozitatea si deliciosenia acestui tip de dulce.
Chiar eu am fost reticenta prima oara cand am gatit o prajitura de post dar cum postul e post si se respecta iar eu muream dupa ceva dulce, am incercat si tare bine mi-a parut. Recunosc ca nu fac multe prajituri dar si cand le fac parca mai mult le prefer pe acestea decat pe cele cu creme grase, cu multe oua, multe tipuri de branza s.a.m.d.

Va propun in aceasta postare un tort de ciocolata, cu crema de ciocolata, un tort cu blat umed care nu are nevoie sa fie insiropat, blat cremos, nu foarte dulce, putin amarui dar si acrisor iar pe langa toate astea mai dai si de cate o bucatica de nuca. Blatul este uns cu dulceata de caise iar apoi asezam peste el o crema fina de ciocolata si la sfarsit il imbracam cu aceeasi crema delicioasa.
La decor nu ma pricep, chiar radeam cu un fost coleg spunandu-i ca o sa-mi deschid o taverna care o sa se numeasca ''Arata rau dar e delicios'' :))) asa ca, sa nu aveti pretentii de la mine, dar voi puteti sa va jucati cu crema, sa-i faceti floricele si musuroaie, sa-l decorati cu fructe, cu flori sau cu ce va mai trece prin minte. Chiar ma gandisem sa pun in el si pe el zmeura proaspata dar nu am gasit, deci go wild si faceti-l cat mai festiv.

Si nu uitati, tineti-va mintea deschisa si nu refuzati sa incercati ceva doar pentru ca nu are ingredientele cu care erati obisnuit pana acum, nu se stie niciodata ce va poate surprinde si e pacat zau sa ratati asa o bunatate doar pentru ca vi s-a spus ca e fara ou, lapte si unt ;)

Ingrediente pentru blat:

- 300 gr faina alba 000
- 50 grame cacao neagra
- 1 lingurita praf de cop
- 3 linguri cu varf cu nuca macinata
- 5-6 linguri cu dulceata de caise (puteti pune si de persici, prune sau capsuni, important este sa fie dulceata nu gem si sa fie putin acrisoara)
- 150 gr zahar brun
- 150 ml ulei
- 300 ml apa

Ingrediente pentru crema de ciocolata:

- 285 gr ciocolata neagra (eu am pus o tableta de ciocolata neagra Nestle pentru prajituri care avea 205 gr si o tableta de 80 gr de ciocolata neagra 85%)
- 50 gr ulei de cocos topit
- 200 ml lapte vegetal de ovaz sau orez
- 100 gr zahar brun pudra (eu l-am facut cu rasnita, daca nu aveti puneti si zahar pudra alb)


1. Pornim cuptorul la 180 grade, static, si il lasam sa se incalzeasca pana pregatim blatul.

2. Se amesteca ingredientele uscate, faina cernuta cu cacaoa cernuta si cu praful de copt, intr-un castron mai incapator.

3. Se amesteca cu mixerul apa cu uleiul si cu zaharul intr-un alt castron pana se omogenizeaza foarte bine iar apoi faceti o gaura in faina amestecata cu cacao si turnati putin cate putin din apa cu ulei si zahar amestecand mereu cu o lingura de lemn sau cu mixerul daca va este frica sa nu faceti cocoloase.

4. odata omogenizata compozitia adaugati nuca macinata si dulceata si mai amestecati pana omogenizati iarasi. Eu am facut cu lingura de lemn pentru ca aveam chef de bucatareala. Ce vedeti acolo nu sunt cocoloase, este nuca macinata grosier si bucatele de fructe din dulceata.


5. Turanti compozitia intr-o tava de tort cu diamentrul de 24-26 cm, tapetata in prealabil cu hartie de copt sau unsa si tapetata cu faina. Loviti tava de cateva ori de blatul de bucatarie ca sa se aseze compozitia bine si sa iasa la exterior bulele de aer apoi tava se introduce la cuptor pe raftul din mijloc pentru 40-50 min. Faceti testul cu scobitoarea. 


Pana se raceste complet blatul ca sa poata fi taiat si umplut, faceti crema de ciocolata astfel: 

- se incalzeste laptele de ovaz sau de orez pana la punctul de fierbere. Eu am folosit de data aceasta un lapte de orez cu vanilie. 

- in laptele fierbinte se pune ciocolata maruntita, rupta in bucatele, in asa fel incat ciocolata sa fie acoperita de lapte si lasam 5 minute asa fara sa amestecam. 

- dupa circa 5 minute amestecam energic pana la omogenizare apoi incorporam si uleiul de cocos topit. Acoperim cu un capac si lasam 10 -15 minute sa se mai intareasca. 

- dupa cele 10-15 minute se mixeaza crema cu mixerul la viteza mare pentru circa 10 minute iar apoi se da la rece in asteptarea blatului. 

- inainte sa o folosesc pentru umplut tortul si ornat, am mai mixat-o pentru inca 5 minute si pentru ca mi s-a parut inca destul de tare am mai adaugat putin lapte de orez. 

Umplerea tortului:

1. taiati blatul racit in 3 felii egale. 

2. puneti prima felie, baza, pe un platou, o ungeti cu dulceata de caise iar apoi cu o parte din crema de ciocolata. puneti crema din loc in loc, intindeti cu o spatula sau cutit mai lat peste toata suprafata. 

3.puneti peste crema a doua felie de blat si presati putin. Ungeti iarasi cu dulceata de caise apoi puneti iarasi o parte din crema de ciocolata la fel ca la prima felie. 

4. puneti si ultima felie de blat si imbracati tortul cu restul de crema de ciocolata. Nu uitati, go wild daca aveti imaginatie :)) Eu atat am putut de data asta, noroc cu inimioarele roz care m-au salvat cat de cat. 


Am pregatit acest tort pentru ziua prietenei mele, toti mesenii l-au laudat, mi-au cerut reteta, m-au intrebat daca fac si pentru vanzare si n-a mai ramas nicio felie. Abia am apucat sa-i fac cateva poze unei felii de tort. Asa ca, vi-l recomand din toata inima. 




Comentarii

Postări populare