Ciorba de galbiori
Ma numar printre cei care adora ciupercile, de toate felurile, dar dintre toate cel mai mult si mai mult iubesc hribii si galbiorii. Nu o sa uit niciodata omleta cu manatarci prajite facuta de bunica mea si nici tocana de galbiori de langa mamaliga aburinda, asa ca, cu amintirile astea in minte si cu o lada cu galbiori pe masa, m-am pornit sa fac ciorba preferata a sotului meu, renumita ciorba de galbiori.
Daca ii gusti doar zeama, aproape ca te lasi pacalit si crezi ca ar fi ciorba de burta, dar nu e. Daca o mai si combini cu un ardei iute murat o sa incepi sa te intrebi de ce n-ai mai mancat niciodata pana acum asa minunatie. Nu va mai spun ca in ciuda faptului ca are si galbenus de ou si smantana foarte grasa, aceasta ciorba nu are mai mult de 40 calorii/100 gr, deci e de dieta, ca aproape orice ciorba de legume de altfel.
Iata care sunt ingredientele de care aveti nevoie:
- galbiori spalati si curatati- 500 gr
- ceapa - 2 buc (150 gr)
- ardei gras rosu si verde - circa 160 gr
- morcov - 3 buc (160 gr)
- ulei floarea soarelui - 4 linguri
- telina apio - 50 gr
- usturoi - 3 catei mari (17 gr)
- glabenus - 61 gr circa 4 galbenusuri
- smantana foarte grasa - 200 gr
- 3 litri apa
- otet dupa gust
- patrunjel verde
1. Se caleste ceapa taiata cubulete in cele 4 linguri de ulei de floarea soarelui, pana devine translucida, si puneti si putina sare peste ea.
2. Adaugati apoi ciupercile curatate si taiate cum doriti. Eu am avut galbiori opariti si pe cei mici i-am lasat intregi. Lasati ciupercile pana cand elimina toata apa din ele, sa se rumeneasca putin.
3. Adaugati morcovul taiat si el cubulete iar dupa 2 minute adaugati si ardeiul gras si telina apio tocata la fel, cubulete. Mai mari sau mai mici, in functie de cum va place sa le vedeti in ciorba, mie imi plac mari, sa se vada, si imi plac ciorbele consistente.
4. Adaugati apa, de preferat fierbinte deja, si lasati toate ingredientele sa fiarba impreuna. Acum este momentul sa potriviti de sare si piper.
5. Cand toate sunt fierte, adaugati usturoiul pisat si otet dupa gust apoi stingeti focul.
6. Pana se odihneste putin ciorba, amestecati intr-un bol galbenusurile si smantana, apoi, cu un polonic, turnati peste acest amestec putina cate putina ciorba fierbinte pana cand omogenizati totul. Rasturnati smantana stinsa cu ciorba in oala care trebuie sa aiba focul oprit altfel oul se va strange si nu mai obtineti un aspect alb - galbui omogen. Presarati patrunjel verde tocat.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu