Supa crema de dovleac
A venit toamna si pietele sunt pline de dovleci de toate felurile, ar fi pacat sa nu profitam mai ales ca dovleacul are proprietati anticancerigene, ca de altel tot ce este colorat portocaliu, are foarte putine calorii deci este foarte indicat si atunci cand tinem o dieta, este bogat in antioxidanti flavonoizi, vitamina A, beta caroten, nutrienti, iar semintele lor sunt foarte bogate in zinc si se recomanda consumul lor zilnic. Consumul acestui aliment dulce si placut reduce nivelul colesterolului cel rau (LDL), reduce riscul de cancer, imbunatateste vedera, protejeaza pielea, intareste sistemul imunitar si nu in ultimul rand imbunatateste starea de spirit.
Deci sa-l gatim cu incredere cat mai des.
Pentru supa crema avem nevoie de:
3 linguri ulei de masline extra virgin
1 ceapa potrivita
2 catei de usturoi
2 morcovi nu prea mari
1 cartof
1 dovleac ( placintar, hokkaido etc.)
sare ( eu folosesc doar sare de himalaya), piper
un praf de chili ( la care se poate renunta)
curcuma (turmeric) si putina scortiosara
Optional: smantana dulce, unt, crutoane, ulei de dovleac si seminte de dovleac prajite
1. ceapa taiata grosier, in 8, se caleste putin in uleiul de masline, apoi se adauga usturoiul zdrobit si tocat si morcovul taiat bucati. Se lasa putin la calit dupa care se adauga cartoful taiat cubulete. Dupa 2 - 3 minute adaugam si dovleacul curatat in prealabil de coaja si apoi taiat si el cuburi si acoperim totul cu apa sau cu supa de legume, doar cat sa le cuprinda.
2. se lasa la fiert pana legumele se inmoaie apoi se paseaza cu mixerul vertical. Eu nu le scurg ci le pasez direct in oala in care au fiert de asta e important sa nu puneti foarte multa apa peste ele. Daca totusi nu sunteti sigure le puteti strecura pastrand supa in care au fiert si sa o adaugati putin cate putin pana obtineti consistenta dorita. Se pot pasa si in blender dar trebuie lasate putin sa se raceasca daca aveti vas de sticla.
3. Odata obtinuta supa crema, gustam, potrivim de sare, adaugam piper, un praf de chili, turmeric o jumatate de lingurita si un varf de lingurita cu scortisoara, sau mai multa daca va place.
Repunem pe foc si mai dam un clocot. Acum este momentul sa adaugati un cubulet de unt sau smantana dulce. Eu personal prefer sa gatesc supele creme cat mai simple si sa nu ma pierd in ingrediente.
Se serveste cu crutoane, cu seminte de dovleac prajite, stropita cu cateva picaturi de ulei de dovleac crud sau cu putina smantana dulce, sau, cu un praf de pamezan ras.
Daca o vreti si mai simpla, se poate face renuntand la cartofi si morcovi si pastrand doar cele 3 ingrediente de baza, ceapa, usturoi si dovleac. Bineineteles cu condimentele aferente.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu