Cartofi la cuptor cu sos de gorgonzola si parmezan


          Cateodata, cand nu am foarte multa pofta de gatit dar am in schimb multa pofta de mancare si as manca ceva foarte gustos, simplu, cu aroma de roadele pamantului, imi fac urgent cartofi la cuptor. Nu necesita mult timp pentru pregatire dar in schimb trebuie lasati la cuptor intre 40 min si 1 ora, la 160 - 175 grade celsius. Deci nu pierzi mult timp cu pregatitul dar iti trebuie rabdare. Poti totusi sa faci orice altceva prin casa pana sunt gata cartofii, poti sa faci ceva pentru tine, poti sa iesi la o tura scurta de alergare cat stau ei cuminti in cuptor si te intorci fix la timp ca sa-i verifici si sa-i mai intorci in tava, poti sa stai cu copiii sau cu sotul sau te poti relaxa citind cartea ta preferata pana acestia sunt gata. Inainte de a fi gata mai trebuie doar sa pregatesti sosul pentru care vei pierde nu mai mult de 5 minute si eventual o salata verde stropita doar cu ulei de masline si zeama de lamaie. 

Cartofii se curata, se spala si se taie in 4 pe lungime, sau in doua, depinde de dimensiunea lor. Daca aveti cartofi noi, folositii, sunt mult mai gustosi. 

Se pun cartofii taiati intr-un castron incapator, ca sa ii puteti amesteca cu celelalte ingrediente. 
Luati o ceapa mare sau doua cepe mai potrivite, le curatati si le taiati julienne, apoi puneti ceapa taiata peste cartofi, in castron. 
Un ardei gras rosu, sau mai multi ardei colorati, se taie fasii cam de 1 cm si se pun si ei in castron peste ceapa si cartofi. 

Adaugati in castron, sare, piper, putin usturoi, nu mai mult de un catel, rozmarin maruntit sau ceva condimente pentru cartofi si un fir de ulei de masline si frecati/ amestecati totul bine cu mainile pana cand toate ingredientele s-au imprietenit la catarama. 

Intr-o tava, puneti putin ulei de masline iar apoi asezati cartofii amestecati cu legume si dati la cuptor. Eu am acasa o tava de fonta, cea pe care o vedeti in imagine, si va recomanda sa va achizitionati si voi vase de fonta, conduc foarte bine energia termica, mancarea nu se lipeste in ele si nu contin nicio substanta toxica iar odata ce s-au incalzit isi pastreaza temperatura mult timp chiar si dupa ce ai stins focul, pastrand mancarea calda. Zic ca merita efortul de a le spala ( sunt foarte grele ) si de a le unge dupa fiecare utilizare cu ulei. Pe la jumatatea timpului de gatire ii mai intoarceti. La final porniti putin functia grill, nu mai mult de cateva minute, ca sa obtineti acea crusta aurie a cartofilor. 



Pentru sos eu am folosit o felie de gorgonzola ( de la Lidl ), permezan ras circa 2 linguri si 200 ml smantana grasa de gatit. Le-am pus pe toate intr-o cratita si am pus la foc mic pana cand s-au transformat intr-un sos cremos si delicios. Mai adaugati sare daca credeti ca e cazul. Am facut sosul cu 5 minute inainte sa fie gata cartofii, pentru ca si acesta sa fie fierbinte.

Si gata, farfurie - sos - cartofi si ... Pofta buna!


Comentarii

Postări populare