Dulceata de capsuni



     Dulceata de capsuni este preferata noastra, alaturi de dulceata de visine, de caise, de smochine si de prune, dar parca cea de capsuni este pe primul loc. Mie imi place sa gasesc in ea fructe intregi sau bucati mari de fructe dar sa fie si bine inchegata, sa nu curga ca un sirop.

Exista mai multe metode de a face dulceata, unele gospodine, caci gospodine se numesc cele care fac dulceturi si conserve, fac mai intai siropul si apoi il pun peste fructele intregi sau bucati si le lasa putin la fiert, altele fierb dulceata pe reprize in decurs de cateva zile, altele fierb borcanele cu dulceata, altele pun aspirine sau conservanti, s.a.m.d. Eu sper din suflet ca epoca conservantilor, a aspirinelor si a zaharurilor cu aditivi si gelifianti pe care le gasiti in comert a apus de mult, pentru ca va garantez eu ca puteti face dulceata doar din fructe si zahar (si nici acesta foarte mult), si va garantez ca daca e pastrata cum trebuie tine si cativa ani buni fara probleme. Eu am dulceata de caise facuta de mine acum 3 ani si e inca perfecta.

Sa va spun insa cum am facut aceasta dulceata delicioasa de capsuni. In primul rand nu am pus foarte mult zahar. Majoritatea retetelor pe care le gasiti pe internet te indeamna sa pui fructe si zahar 1:1, adica la 1 kg de fruct sa pui 1 kg de zahar. Total gresit daca ma intrebati pe mine. Nu veti mai simti gustul fructelor ci doar dulceata inecacioasa a zaharului, iar scopul nu este sa mananci clatite cu sirop de zahar ci clatite cu dulceata de capsuni, cu gust si parfum de capsuni.

La 5 kg de capsuni curatate de codite eu am pus cam 3 kg de zahar, adica 600 gr de zahar/kg.

Capsunile mici le-am lasat intregi iar pe cele mai mari le-am taiat in jumatate.

Am pus apoi in oala in care am facut dulceata, un rand de capsuni iar apoi un rand de zahar, si tot asa pana am terminat capsunile. Incheiati cu un rand de zahar.

Am lasat apoi oala cu capsunile si zahar pana a doua zi. Seara am pregatit capusnile cu zaharul iar dulceata am fiert-o a doua zi dupa ce am venit de la serviciu. Imi place asa pentru ca nu muncesti prea mult dintr-o data la dulceata :)

Am pus oala cu capsuni la foc mediu, fara sa mai adaug altceva. Cand a inceput sa fiarba si sa faca spuma, am spumat-o. Si a fiert asa mai bine de doua ore. Cand vedeti ca incepe sa scada si sa se ingroase, testati dulceata. Scoateti putina dulceata pe o farfuriuta si bagati farfuriuta la congelator ptr cateva minute. Va veti da seama de consistenta pe care o va avea cand va fi rece.

Cand ajunge la consistenta dorita, opriti focul si e momentul sa o puneti fierbinte in borcane.
Eu pregatesc borcanele astfel: le spal, apoi le pun pe gratarul din cuptor, si borcanele si capacele, si pornesc cuptorul la 100 de grade. Le las acolo cam 30 minute. Fac toata aceasta operatiune in ultima ora de fiert dulceata, ca sa am borcanele calde cand dulceata va fi gata.

Puneti dulceata in borcanele curate si calde, inchideti bine capacul si le puneti apoi in paturi sau plapumi, cu gura in jos. Le lasati acolo bine acoperite si nu umblati la ele vreo 2 zile, pana cand se racesc complet.
Daca pregatiti borcanele ca mai sus si puneti dulceata fierbinte in borcane inchizand imediat, va garantez ca nu se va strica si ca va tine chiar si 2- 3 ani, desi la cat este de buna nu cred ca va prinde primavara viitoare cu ea :)

Hai, spor la treaba cat mai sunt capsuni in piete, si sa-mi spuneti cum v-a iesit. Pofta buna!


Comentarii

Postări populare