Piept de rata cu sos de portocale
De mult mi-am dorit sa gatesc eu piept de rata, mancasem de multe ori pe la diferite restaurante dar niciodata nu l-am pregatit cu mana mea. Asa ca am achizitionat materia prima si mi-am suflecat manecile. Am inceput bineinteles cu cautatul de retete pe bloguri si dupa ce am citit vreo 4 retete diferite de la bucatari cunoscuti, am tras propriile concluzii si m-am apucat de treaba. Va spun mai intai ce va trebuie si mai apoi cum am facut.
Ingrediente:
- 1 piept de rata dezosat si cu piele
- putin unt
- sare
- zeama de la circa 3 portocale
- 1 lingura buna de miere
1. In primul rand, din cate am invatat pana acum si din cate am vazut la altii mai experimentati, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei, deci o scoateti din timp din frigider, si cand o puneti in tigaie trebuie sa fie uscata. Cand indepliniti aceste conditii va puteti apuca de gatit. Si cand va apucati de gatit porniti si cuptorul la 200 grade, ca sa fie cald.
2. pieptul de rata se taie in doua pe lungime, apoi se da cu sare pe partea fara piele si se cresteaza pielea, care este foarte grasa. Asa ca in imagine sau dupa alt model :)
3. Il puneti apoi cu pielea in jos in tigaia rece si abia acum puneti tigaia pe foc. Pe masura ce tigaia se incalzeste o sa vedeti ca incepe sa curga si grasimea.
4. Il lasam la foc mediu sa se rumneasca mai intai pe partea cu pielea si apoi il intoarcem pe partea cealalta. Atentie, ideea nu este sa-l prajiti de tot in tigaie, trebuie tinut cam 5 min pe-o parte si pe alta, doar pana se rumeneste si sa sigilieaza carnea.
5. Scoatem pieptul din tigaie si il punem intr-o tava in care am pus hartie de copt, il asezam cu pielea in jos. Nu aruncati grasimea din tigaie pentru ca acolo urmeaza sa facem sosul si trebuie folosita si ea.
6. Il dam la cuptor si il tinem acolo 7 min daca il vrem in sange, 10 - 12 minute daca il vrem medium rare, si cam 14 - 15 min daca il vrem bine facut. Al meu a stat 11 minute, nici in car nici in caruta si a fost perfect. Carnea a fost gustoasa, foarte foarte frageda si plina de sucuri. Ne-am batut pe el :))
Cat sta carnea la cuptor facem sosul. Tigaia cu grasimea ramasa de la operatiunea de prajire, o incalzim si punem sucul de portocale peste grasime. Le lasam sa scada impreuna si daca va place sosul de soia acum e momentul sa adaugati si 2 linguri bune de sos de soia. Cand s-a redus si devine un sos legat, adaugam si o lingura de miere si mai lasam pe foc maxim 1 minut.
Cand e gata carnea o scoateti din cuptor si puneti peste ea cate un cubulet de unt,pe partea cu pielea. O lasati asa sa se odihneasca vreo 10 minute inainte sa o taiati.
Noi am servit toata treaba cu piure de mazare care se face foarte simplu. Mazare fiarta si scursa de apa, sare, un cub de unt, smantana lichida, blender. Daca e prea gros mai adaugati apa de la fierbere sau smantana lichida.
That's all folks! Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu