Fasui sleit ( fasole batuta )
Ca sa faci fasui sleit ( cum ii spune mamaie ), trebuie de fapt sa cunosti 3 secrete, doar atat. Imi place foarte mult si de fiecare data cand il faceam ma chinuiam cu blendere, cu site ca sa scap de coaja boabelor de fasole cu schimbat apa de fierbere si cu mai stiu eu ce metode ca sa-mi iasa o fasole fina si sa nu imi creeze mai apoi probleme la stomac. Stim cu totii ca fasolea poate fi pacatoasa daca nu o gatesti corect, altfel este o leguma delicioasa, foarte sanatoasa, plina de fibre si fier si chiar ceva proteine, deci chiar este recomandat sa o regasim saptamanal in alimentatia noastra.
Si chinul a luat sfarsit cand intr-o zi de vara la tara se apuca a mea mamaie draga sa faca fasui sleit. Si ia de seara o fasole cu boabe mari si frumoase, cele mai mari, o alege, o spala bine si o lasa la inmuiat peste noapte. Pana aici stim si noi, nu e mare filozofie. Iata si fasolea:
A doua zi, cu multa rabdare, se apuca si decojeste fiecare bob de fasole in parte, chestie migaloasa dar nu greu de facut ptr ca deja coaja era aproape desprinsa. Si uite asa a ramas doar miezul frumos si pregatit pentru preparare.
Pentru ca i-ati dat coaja jos nu mai e nevoie sa fierbeti fasolea in mai multe ape si va garantez ca nu veti avea probleme de niciun fel din cauza ei, o sa fie ca si cand ati fi mancat piure de cartofi.
Se pune fasolica decojita intr-o cratita si se acopera cu apa cat sa treaca de doua degete deasupra ei. Se pune putina sare si se da la fiert. Nu o sa dureze foarte mult pentru ca nu are coaja, si apa o sa scada si o lasati la fiert pana cand boabele de fasole incep sa se sparga. Asta inseamna ca e gata pentru blender.
O luati de pe foc si cu blenderul vertical o amestecati bine bine pana se face ca o smantana mai groasa, ca o crema. Sa nu aveti pretentia de la ea sa arate ca o fasole batuta rece, daca o faceti prea groasa cand e fierbinte, cand se va raci se va intari foarte tare si nu va mai fi ce trebuie.
E momentul sa ii dam gust. Caliti in putin ulei o ceapa taiata cubulete, adaugati apoi cativa catei de usturoi zdrobiti si calitii si pe ei cateva secunde cu ceapa si apoi adaugati cateva linguri de suc de rosii. Toata treaba intra apoi in crema de fasole si se amesteca bine. Potriviti de sare si gata e fasuiu sleit.
Pe de-asupra eu ii pun un sos de rosii facut din ceapa multa taiata julienne si calita in ulei peste care adaug cand e prajita, suc de rosii si sare, plus o lingurita de zahar ca sa-i taie din aciditate.
Deci, cele 3 secrete sunt:
- fasolea potrivita
- inmuiata peste noapte si decojita
- cand e fierbinte trebuie sa fie moale ca o crema ca sa nu se transforme in ciment cand se raceste.
Atata tot, restul depinde de gustul vostru.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu