Risotto cu dovleac
Despre risotto am mai scris intr-o alta postare, aici, si despre secretele unui risotto cremos, al dente si foarte gustos. Asa ca nu o sa va mai spun toata povestea si o sa trec direct la fapte. Ce as mai putea sa adaug este ca fiecare fel de risotto este diferit si ca veti experimenta gusturi noi de fiecare data cand faceti acest fel de mancare.
Asadar, ingrediente, pentru 2 persoane flamande si pofticioase:
- 100 gr unt sau 50 gr unt si 2 linguri ulei de masline
- o ceapa potrivita
- 1/2 cana de orez pentru risotto ( arborio, carnaroli )
- circa 300 gr dovleac curatat de coaja si taiat cubulete mici.
- 100 gr parmezan
- 100 ml vin alb de calitate
- supa de legume fierbinte circa 1 l
- sare, piper
1. Impartim untul in doua. Jumatate il punem la topit intr-o tigaie incapatoare, pentru sos, sau intr-o cratita, tigaie in care vom face risotto. Adaugam apoi ceapa tocata marunt si o lasam sa se caleasca un minut.
2. Adaugam apoi dovleacul taiat cubulete mici, presaram sare si lasam sa se gateasca totul impreuna cateva minute.
3. Intre timp, incalzim o alta tigaie, fara grasime in ea, si cand e incinsa adaugam orezul uscat, acesta nu se spala, si il sigilam. Il calim in tigaia incinsa pentru maxim 30 secunde mestecand continuu. Puteti sari peste etapa asta si sa adaugati direct orezul peste dovleac, dar, daca sigilati orezul veti obtine un risotto cremos pentru ca amidonul se va elibera treptat.
4. Odata sigilat, orezul se pune peste dovleac si ceapa, amestecam si stingem cu vinul alb. Lasam cateva secunde pana se evapora alcoolul apoi cu un polonic incepem sa turnam supa fierbinte peste orez. Doar cat sa acopere orezul. Nu uitati, cand faceti risotto trebuie sa stati langa el si pe masura ce orezul capata consistenta continuati sa adaugati supa fierbinte si sa amestecati. Nu va faceti griji, in mod normal ar trebui sa fie gata in 15 - 20 de minute in functie de orezul pe care il folositi.
5. Cand orezul este fiert al dente, si are o consistenta cremoasa, deci nu trebuie sa fie uscat, solid, il trageti de pe foc si adaugati parmezanul si untul ramas. Amestecati energic. Asa cum va spuneam acest procedeu se numeste mantecatura si iti transforma orezul intr-o crema delicioasa de care nu te mai saturi.
6. Lasati orezul sa se odihneasca 5 - 10 minute inainte de servire.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu