Spaghetti alla Norma
Am gustat pentru prima oara acest fel de paste la un restaurant italian si mi-au placut atat de mult incat am vrut sa le reproduc si acasa. Sunt usor de gatit, cu putine ingrediente si pur si simplu delicioase. Este un fel de mancare provenit din Sicilia si a fost creat ca si omagiu pentru cea mai frumoasa opera a compozitorului Vincenzo Bellini - La Norma.
Vinetele trebuie pregatite cam cu 2 ore inainte sa va apucati de gatit, este bine de stiut asta si o sa vedeti mai jos si cum.
Ca sa saturati 4 persoane cu aromele mediteraneene aveti nevoie de urmatoarele:
- 400 gr spaghetti sau alte paste la alegere
- 3 vinete
- ulei de seminte pentru prajit, aprox 500 ml
- 2 catei de usturoi
- 1 buchetel de busuioc
- 1 conserva mare de rosii decojite (800 gr ) sau 750 ml passata de rosii
- sare, piper
- parmezan din belsug sau ricotta sarata, tot din belsug
ulei de masline
1. Spalati bine vinetele si nu le curatati de coaja. Indepartati coditele si apoi le taiati felii rotunde de aprox 0,5 cm. Aveti grija sa fie egale.
2. intr-o strecuratoare pusa deasupra unui recipient se aseaza feliile de vinete in straturi. Un strat de felii de vinete, le pudram cu sare, alt strat de felii, iar sare si tot asa, pana le terminam. Acoperim vinetele cu o farfurie plata si punem peste, o greutate. Vinetele astfel pregatite se lasa la scurs cel putin o ora, ideal ar fi 2,3 ore.
3. Odata trecuta perioada de asteptare, scurgem vinetele, le clatim cu apa rece si le scoatem pe un servet de bucatarie din bumbac cu care o sa le uscam.
4. Punem la incins uleiul de seminte si prajim feliile de vinete in baie de ulei pana se rumenesc bine. Nu puneti multe felii la prajit, sa aiba loc sa se rumeneasca uniform. Cand sunt prajite le strecurati si le scoateti pe un servet de hartie ca sa absoarba uleiul in exces.
5. Pregatim sosul de rosii. Intr-o tigaie pentru sos, incingem 2,3 linguri de ulei de masline si adaugam in el 2 catei de usturoi taiati in doua . Ii lasam sa se rumeneasca si adaugam rosiile decojite maruntite in prealabil sau passata de rosii. Puneti sare, piper si o lingurita de zahar. Zaharul taie aciditatea din rosii. Acoperim tigaia si lasam sosul la foc domol pentru aprox 20 - 30 de minute.
6. Intre timp vinetele s-au mai racit si le putem pregati pentru sos. Se taie feliile de vinete prajite in fasii lungi si nu foarte subtiri. Sa pastrati cateva felii netaiate pentru decor.
7. Cand sosul este gata se adauga in sos feliile de vinete taiate si buchetelul de busuioc rupt cu mana.
Adaugati si vreo 4 linguri bune de parmezan ras. Potriviti de gust.
8. Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj, in multa apa si musai sa puneti sare in apa, apoi se strecoara fara sa aruncati apa in care au fiert, apa care este foate bogata in amidon si va poate servi in cazul in care vreti sa faceti un adaos la sos. Se pun direct in tigaia de sos si le mai lasati impreuna 1 minut, amestecandu-le bine.
la farfurie cu ele si Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu