Spaghetti cu hribi (porcini)



      Imi plac pastele si le-as manca in absolut orice moment al zilei si in orice combinatie. Imi place foarte mult cum le gatesc eu si sunt putine locuri unde ma opresc sa mananc paste, de obicei prefer sa le gatesc acasa, asa ca o sa vedeti multe retete de paste pe acest blog. 
Combinatiile fara carne mi se par cele mai interesante. Cu vremea de afara merg foarte bine niste paste cu hribi si un sos de smantana dulce, cu mult parmezan si multa dragoste. 

Pentru doua portii  bune, aveti nevoie de:

aprox: 300 - 350gr spagetti si aveti grija sa alegeti paste de calitate, din grau dur sau sa vi le faceti acasa daca aveti rabdare si timp. 
ulei de masline
1 ceapa potrivita
aprox. 150 gr hribi ( sau ciuperci uscate pe care le veti tine la inmuiat conform instructiunilor)
200 gr smantana dulce ptr gatit
parmezan pentru ras. 

1. Puneti apa la fiert pentru paste, apa in care puneti si sare. Aveti grija sa fie destula, pastele trebuie sa fiarba in multa apa, cam de 3 ori volumul lor.

2. Pana fierbe apa ne putem apuca de pregatit ciupercile si ceapa. Ciupercile se curata foarte bine de pamant, se spala si se scurg apoi se taie in feliute, nu foarte foarte subtiri. Daca nu sunteti siguri ca ciupercile sunt comestibile puteti sa faceti testul usturoiului sau patrunjelului, luati cateva si le opariti impreuna cu un catel de usturoi, daca acesta se innegreste inseamna ca nu sunt bune de mancat. La fel pateste si patrunjelul in cazul in care ciupercile nu sunt comestibile, se innegreste. 


3. Ceapa se taie solzisori si se pune la calit in putin ulei de masline. Cand a devenit sticloasa se adauga la rumenit ciupercile. Ele or sa lase putina apa care se va evapora si cand incep sa se rumeneasca dati focul la mic si adaugati smantana de gatit. Potriviti de sare si piper si mai lasati aprox 30 de secunde sosul pe foc. Stingeti focul si adaugati o lingura de parmezan ras. 

4. Cand clocoteste apa, se adauga pastele si se lasa la fiert conform indicatiilor de pe pachet, poate chiar un minut mai putin avand in vedere ca se vor mai lasa putin pe foc impreuna cu sosul, ca sa se imprieteneasca. 

5. Pastele fierte se scurg si se trec direct in cratita sau tigaia cu sos fara sa se clateasca cu apa rece. Se aprinde focul si se mai lasa 1 minut pe foc amestecand mereu pastele cu sosul. Daca este nevoie si vi se par prea uscate adaugati putin din apa in care au fiert pastele. 

Si sunt gata, le aranjati frumos pe farfurie, pudrati cu parmezan ras dupa gust, deschideti o sticla de vin alb rece si .... pofta buna! 

Comentarii

Postări populare