Tort cu mere umplute



      Mi-a fost foarte greu sa scriu aceasta reteta si mai ales sa aleg pozele, care apropos, sunt facute cu telefonul si needitate, adica tortul chiar asa arata :) Mi-a fost greu ptr ca am inghitit in sec de 100 de ori, cel putin, si aproape aproape m-am si apucat sa-l mai gatesc odata. Am mancat prima oara acest tort facut de mama unui fost iubit, apoi dupa cativa ani l-am refacut singura dupa cum imi aduceam aminte ca il facuse ea si ghici ce? mi-a iesit. Apoi l-am mai gatit de cateva ori dar cum nu sunt mare fana dulciuri se explica de ce nu il gatesc macar odata la 2 luni. Este extraordinar, simplu si delicios, cu gust de caramel dar si de mar copt la care se adauga si nuca data prin zahar brun. Ce sa mai discutam, o minunatie!

Pentru blat folositi reteta blatului de rulada si acceasi metoda de preparare. Adaugati insa si putina esenta de vanilie. Imi place cum se imbina vanilia cu mar si zahar caramelizat. 

Apoi aveti nevoie de: 

- mere, eu am primit mere bio de la o buna prietena
- samburi de nuca
- zahar brun, putin dar merge si zahar tos
- unt pentru uns tava

1. Incepeti prin a porni cuptorul la 160 grade si cand s-a incalzit luati o tava rotunda de tort, sau dreptunghiulara daca vreti, o ungeti foarte bine cu mult unt si apoi presarati peste unt cam 2 linguri bune de zahar. Intoarceti tava pe toate partile pana se lipeste tot zaharul de unt, ca o captuseala de unt cu zahar. Ar trebui sa arate asa: 

Apoi o dati la cuptor, fara nimic altceva in ea. Ideea este ca zaharul sa se caramelizeze pe peretii si fundul tavii. 

2. In timpul necesar caramelizarii aveti timp sa pregatiti merele care trebuie curatate, scobite de samburi dar aveti grija ca fundul merelor sa nu fie gaurit foarte tare, deci nu le gauriti ca pe un cilindru, mai degraba in forma de con, si le stropiti cu putina zeama de lamaie. 

3. In fiecare mar puneti mai intai o lingurita de zahar brun, apoi umpleti merele cu miez de nuca si deasupra mai puneti o lingurita de zahar brun, sa curga printre miezul de nuca. Trebuie sa arate asa: 


4. Cand s-a caramelizat zaharul din tava ( daca vedeti ca dureaza prea mult si aveti deja merele si blatul pregatit dati drumul la functia grill, va fi gata imediat ) puneti merele in tava cu gura in jos. 


Apoi turnati aluatul peste ele


5. Dati tortul la cuptor unde trebuie sa stea aprox 40 minute, faceti oricum testul scobitorii. Cand este gata il scoateti, il lasati circa 5 - 10 minute sa se racoreasca in tava apoi il rasturnati invers si il scoateti din tava. Trebuie sa fie cu fundul in sus. Et voila! 












Comentarii

Postări populare