Humus
Din pacate nautul
nu isi primeste inca locul binemeritat in bucatarie. Nu suntem obisnuiti sa-l
consumam desi consumul de naut are foarte multe beneficii iar multi dintre noi
nici nu stiu ce este. Este o leguma foarte sanatoasa care poate inlocui cu
succes proteina animala, deci este ideal pentru vegetarieni si vegani, si iti
asigura necesarul de fibre. Pe langa continutul de proteine vegetale, minerale
cum ar fi potasiul, magneziu, fosfor, calciu, seleniu sau de oligoelemente
(oxid de fibre), nautul are in structura sa fibre insolubile, extrem de
benefice pentru combaterea constipatiei, si pentru controlul poftei de mancare,
inducand rapid senzatia de saturatie. Aceste fibre nu sunt absorbite in
intestine, se umfla si in prezenta apei curata intenstinul.
Nautul se poate
consuma in diferite moduri existand o mare varietate de retete dar cred ca cea
mai cunoscuta este cea de humus. Humusul este un piure de naut, o pasta foarte
gustoasa care la inceput poate parea ciudata mai ales daca nu esti obisnuit cu
gustul nautului.
Pe internet
gasesti o multime de retete pentru humus insa eu am incercat mai multe si il
gatesc asa cum imi place mie.
Daca nu o sa
folositi ca si mine conserva de humus, atunci e bine sa stiti ca trebuie lasat
la inmuiat peste noapte.
Ingrediente:
-
1
conserva de naut
- 2, 3 linguri ulei de masline
- 2, 3 linguri ulei de masline
-
1
catel de usturoi sau 2 daca va place cu mai mult usturoi
-
1
lingura buna de pasta de susan ( tahini )
-
1
lingurita de chimen
-
1
lingurita de curcuma ( turmeric)
-
1,2
lime sau zeama de la o lamaie
-
Sare (de
himalaya)
- se scurge humusul si toate
ingredientele se pun intr-un vas in care se poate amesteca cu blenderul
vertical. Zeama de lamaie puteti sa o adaugati treptat si sa puneti cat de
multa va place.
- Se amesteca cu blenderul vertical
pana gand devine pasta. Potriviti de gust si e gata. Mai adaugati ulei de masline daca trebuie sau putina apa din conserva de naut pentru a-i obtine consistenta potrivita. Curcuma nu e obligatorie, de fapt nici nu se pune dar mie imi place ca ii da o culoare frumoasa, pe deasupra este si un foarte bun anti inflamator natural. Se serveste cu lipie,
pita sau chiar paine prajita. Merge bine si cu o salata de cruditati.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu