Prajitura cu mere


                      Este o prajitura simpla, foarte gustoasa, cu putine ingrediente si pe care o gatesc destul de des. Ne place pentru ca are un blat dulce, nu e uscat si se potriveste perfect cu mere, visine, prune sau orice alte fructe ati mai vrea sa foloisti. Am mai folosit blatul si pentru alte combinatii iar cu visine sau cu piersici mi-a placut cel mai mult. 
De data asta am incercat sa caramelizez merele si le-am asezat pe fundul tavii, de obicei le calesc cu zahar si scotisoara pana scap de apa din ele si le pun in mijlocul prajiturii. Se vedem ce ne trebuie. 

Ingrediente pentru blat: 

- 3 cani de faina
-1 cana de zahar
- 1/2 cana de ulei
- 3 oua
- 250 - 300 ml fanta
- 1 lingurita bicarbonat

Mere caramelizate: 

- 6 mere potrivite
- 4 linguri zahar brun
- circa 30 - 50 gr unt 
- scortisoara
- zeama de lamaie

1. Facem mai intai merele caramelizate. Acestea trebuie curatate, scosi samburii si taiate in felii. Apoi le stropim cu putina zeama de lamaie. Intr-o cratita punem zaharul la topit si adaugam untul. Se va face un caramel peste care punem feliile de mere si scortisoara dupa gust. Le lasam sa se caramelizeze si sa se inmoaie aprox. 2-3 minute. 


O alta varianta de a face merele este sa le dati pe razatoare si sa le caliti cu zahar si scortisoara dupa gust pana cand elimina apa si se leaga intre ele. Apoi racite se pun la mijlocul blatului. Astfel pregatite se pot folosi si la strudel cu mere, placinta cu mar sau foietaj cu mere. 

2. In cazul nostru, pe fundul unei tavi punem hartie de copt ( sau folositi o tava antiaderenta) si asezam pe toata suprafata merele caramelizate. Folositi o hartie de copt de culoare maro, stiu ca cea alba este mai frumoasa dar hartia de copt alba a trecut prin procedee de albire si contine substante daunatoare organismului, substante care se elibereaza in mancare odata cu incalzirea hartiei. 
Peste mere o sa punem blatul iar cand va fi gata copata prajituta o s-o intoarcem invers. 

3. Blatul este foarte simplu de facut, trebuie doar sa amestecati toate ingredientele incepand cu cele uscate si adaugand treptat ingredientele lichide pana cand se incorporeaza perfect fara cocoloase si obtineti un blat care curge, putin mai grosut decat cel de tort. Nu va trebuie mixer, se poate face foarte bine cu un tel sau chiar si cu o lingura de lemn. 

4. Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 165 grade pentru aprox. 30 de minute. Pentru siguranta faceti testul scobitorii. Oricum va veti da seama cand este gata pentru ca se va umple bucataria de miros de prajitura. 



Si varianta cu mar si piersici



Comentarii

Postări populare